Létrehozva: 2007-11-06, 17:13:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:50:58
Platform: W97M
Típus: macrovirus
Méret: 2785
Dátum: 1998-11-01
Nyelv: VBA, Word97
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Linux, Unix, Solaris, BeOS, Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, Palm, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: DOC
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A W97M/Pri.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW97:Pri
AVG W97M/Class
BitDefender W97M.Pri.A
e-Trust W97M/Pri.A
F-PROT W97M/Pri.A
F-Secure W97M/Pri.A
Ikarus Virus.MSWord.Pri.M
Kaspersky Virus.MSWord.Pri.af
McAfee W97M/Pri.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft W97M/Pri.A
NOD32 (ESET) W97M/Pri.{A,AA}
Norton Antivirus W97M.Class.AP.Gen
Panda W97M/Pri.A
Rising Antivirus Macro.Pri.D
Pri.C
Sophos WM97/Pri-A
Trend Micro W97M_PRI.A
VirusBuster WORD.97.PRI.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A W97M/Pri.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) Document_Open vírusmakrót.

A fertőzött sablonfájl tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

  • Document_Close
  • ViewVBCode
Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A W97M/Pri.A macrovirus fertőzése class típusú, a víruskód a ThisDocument modulban található.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

Az alábbi automakrók segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód:

  • Document_Open
  • Document_Close
A makróvírusok saját rejtőzködésük érdekében gyakran lopakodási technikákat is bevetnek, megnehezítve ezzel a felfedezésüket.

A W97M/Pri.A macrovirus ViewVBCode nevű vírusmakrója azonos nevű, mint a beépített menüparancsokhoz tartozó gyári makró, így lehetetlenné teszi a menüpont indítását.

A W97M/Pri.A macrovirus kikapcsolja a konverzió átalakításának jóváhagyását, a Word makróvírus védelmét, a normal.dot módosítására való promptolást.

A macrovirus készítője vagy készítői véletlenszerű vagy sorszámozott elnevezéseket alkalmaznak a változónevekben és függvénynevekben. Ezzel nehezítik a víruskód megértését.

A macrovirus csak akkor aktiválódik, ha a percek száma egyenlő a hónap napjának számával.

Ha a normal.dot makrói között szerepel a Pri karakterlánc, akkor a macrovirus nem fertőz.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus DOC kiterjesztésű fájlokat fertőz.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az aktuális időpont perc értéke egyenlő a hónap napjának számával

tevékenység

a fertőzött dokumentumban ötszögű alakzatokat hoz létre és véletlen színekkel tölti fel


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A W97M/Pri.A macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

'W97M/PSD ...porn star dreams? [(c)1998 ALT-F11 code hack]
'VAMP v1.0 [thanks Vic!]
image image image image image