Létrehozva: 2009-09-10, 17:08:52
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:41:01
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 139040
Dátum: 2008-04-10
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.Gamania.OX trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.OnlineGames.KV
BitDefender Trojan.PWS.OnlineGames.BAH
e-Trust Win32/NSAnti
Fortinet W32/OnLineGames.fam!tr.pws
F-Secure Packed.Win32.NSAnti.r
Ikarus Packed.Win32.NSAnti.p
McAfee PWS-Mmorpg.gen(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/PSW.Gamania.OX
Microsoft Win32/Vanti.B
Rising Antivirus Packer.Win32.Mian007.a
Sophos Mal/Generic-A
Trend Micro Mal_Onlineg
VirusBuster Trojan.Onlinegames.Gen!Pac.30
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/PSW.Gamania.OX trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) pdll.dll nevű fájlt.

A Win32/PSW.Gamania.OX \Windows Media Player\svchost.exe néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

A Win32/PSW.Gamania.OX trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\$$c<number>.tmp
  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\<random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image

A Win32/PSW.Gamania.OX trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\Program Files\Windows Media Player\svchost.exe,"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Enum\Root\LEGACY_HNBHGFVGTREGJKLMNB\0000]
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Enum\Root\LEGACY_HNBHGFVGTREGJKLMNB\0000]
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/PSW.Gamania.OX trójai a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) Userinit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\Program Files\Windows Media Player\svchost.exe bejegyzést teszi.