Létrehozva: 2008-06-20, 12:13:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:41:20
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 20889
Dátum: 2007-09-12
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.Legendmir.NFE trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Lmir-OJ
AVG Generic7.FVN
Avira TR/PSW.Lmir.bmi
BitDefender Trojan.PWS.Lmir.ULD
e-Trust Win32/VMalum.WAR
F-PROT W32/Downloader.gen10
F-Secure Trojan-PSW.Win32.Lmir.bmi
Ikarus Trojan-PWS.Win32.Lmir.bmi
Kaspersky Trojan-PSW.Win32.Lmir.bmi
vírusvédelem elnevezés
McAfee PWS-LegMir(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.Legendmir.NFE
Microsoft Win32/Malagent
Panda Trj/Legmir.AJQ
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.c
Sophos Troj/DllLoad-D
Trend Micro TROJ_AGENT.WST
VirusBuster Trojan.PWS.Lmir.BEX
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/PSW.Legendmir.NFE létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Locale Settings\ Temp\ dat<number>. tmp nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " SysShell" =" C: \ WINDOWS\ system32\ Rundll32. exe" " C: \ WINDOWS\ system32\ shell32. dll" ,Control_RunDLL," C: \ DOCUME~1\ <user>\ LOCALS~1\ Temp<number>. tmp" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai ellopja a Legend of Mir program jelszavát.

A számítógépen található termékkulcsokat eltároló funkciója van.