Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:25
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 103369
Dátum: 2007-06-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.DNZ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.OnlineGames.LGA
Avira TR/Crypt.NSPM.Gen
BitDefender Worm.Autoruner.CD
e-Trust Win32/NSAnti
F-PROT W32/Trojan2.PDD
F-Secure Packed.Win32.NSAnti.r
Ikarus MalwareScope.Worm.Viking.3
Kaspersky Packed.Win32.NSAnti.r
McAfee PWS-Mmorpg.gen(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.DNZ
Microsoft Win32/Obfuscator!Mal
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Trj/Lineage.FNP
Rising Antivirus Trojan.PSW.Win32.OnlineGames.yvnIgnored
Sophos Troj/Geezo-C
Trend Micro TROJ_NSPM.XN
VirusBuster Trojan.PWS.OnLineGames.BED
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/PSW.OnLineGames.DNZ trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) Norton Update.exe nevű fájlt.

A Win32/PSW.OnLineGames.DNZ trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • kavo.exe
  • kavo0.dll
  • kavo1.dll

A Win32/PSW.OnLineGames.DNZ trójai az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja a(z) an4atd.dll nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " kava" =" C: \ WINDOWS\ system32\ kavo. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) www.1a123.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

felhasználó neveket és jelszavakat gyűjt különböző online játékprogramokhoz (pl.: A Chinese Odyssey, Cabal Online, Gamania, Hao Fang Battle Net, Legend of Mir, Lineage, MapleStory, Rainbow Island, World Of Warcraft)