Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:32
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 22575
Dátum: 2007-08-22
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.NBR trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.OnlineGames.FSO
Avira TR/Autorun.BK
BitDefender Win32.Worm.Autoruner.FI
e-Trust Win32/Bancos.IHV
F-Secure Virus.Win32.AutoRun.ji
Ikarus Virus.Win32.AutoRun.ji
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Virus.Win32.AutoRun.ji
McAfee W32/Autorun.worm.gen.ah(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.NBR
Microsoft Win32/Rodvir.gen
Trend Micro TSPY_ONLINEG.DXI
VirusBuster Trojan.DR.OnlineGame.Gen.34
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/PSW.OnLineGames.NBR trójai a C:\Program Files mappába másolja magát az alábbi neveken:

  • \Common Files\goskdl.dll
  • \Internet Explorer\rksldk.bak
  • \Internet Explorer\rksldk.dll
image image image image

A Win32/PSW.OnLineGames.NBR trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{5C7596CB-51CC-5BA3-BE52-6EEA62F9C51C}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\goskdl.dll"
  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{C1626E66-C26B-C628-E1DF-CDACCFA26EE1}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\goskdl.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{5C7596CB-51CC-5BA3-BE52-6EEA62F9C51C}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\goskdl.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{C1626E66-C26B-C628-E1DF-CDACCFA26EE1}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\goskdl.dll"

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) www.we168.org weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.