Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:37
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 30256
Dátum: 2008-06-03
Tömörítő: NSPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.NJG trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG BackDoor.Hupigon4.ATQX
BitDefender Packer.Malware.NSAnti.A
Fortinet W32/Hupigon.CCU!tr.bdr
F-Secure Backdoor.Win32.Hupigon.ccu
Ikarus Packed.Win32.NSAnti
vírusvédelem elnevezés
McAfee BackDoor-AWQ.b(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.NJG
Microsoft Win32/Zuten.gen!A
Sophos Mal/Generic-A
VirusBuster Trojan.Lineage.Gen!Pac.3
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/PSW.OnLineGames.NJG trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • /drivers/comint32.sys
  • gdmhi32.cfg
  • gdmhi32.dll
  • HookHelp.sys
image image

A Win32/PSW.OnLineGames.NJG trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\AsyncMac] "ImagePath"="system32\DRIVERS\comint32.sys"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\comint32] "DisplayName"="comint32"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\comint32] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\comint32.sys"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\AsyncMac] "ImagePath"="system32\DRIVERS\comint32.sys"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\comint32] "DisplayName"="comint32"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\comint32] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\comint32.sys"
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/PSW.OnLineGames.NJG trójai comint32 néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\comint32.sys elérési útra hivatkozik.