Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:36
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 117337
Dátum: 2008-01-18
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.NZW féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Worm/AutoRun.Y
Avira TR/PWS.Ban.117337.C
BitDefender Trojan.PWS.OnlineGames.WGO
e-Trust Win32/Frethog.AGJ
F-Secure Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.nkc
Ikarus Trojan-PWS.Win32.OnLineGames.nkc
Kaspersky Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.nkc
McAfee PWS-LegMir.gen.k(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.NZW
Microsoft Win32/OnLineGames.CRC
Norton Antivirus W32.Gammima.AG
Rising Antivirus Trojan.PSW.Win32.GameOL.loy
Sophos W32/AutoInf-G
Trend Micro WORM_AUTORUN.WE
VirusBuster Trojan.Onlinegames.Gen!Pac.73
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/PSW.OnLineGames.NZW féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • kavo0.dll
  • kav1.dll
  • kavo.exe

A Win32/PSW.OnLineGames.NZW féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • autorun.inf
  • ek.com

A Win32/PSW.OnLineGames.NZW létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ sb. dll nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " kava" =" C: \ WINDOWS\ system32\ kavo. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) www.microsofttw.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.