Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:44
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 17176
Dátum: 2008-05-13
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.YZT trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.OnlineGames.BI
Avira TR/PSW.OnlineGames.adbz
BitDefender Trojan.PWS.OnlineGames.WPB
F-Secure Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.adbz
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Zlob.and
Kaspersky Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.adbz
vírusvédelem elnevezés
McAfee PWS-OnlineGames.a(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.YZT
Microsoft Win32/OnLineGames.ZDD
Norton Antivirus Infostealer.Gampass
Sophos Troj/Drop-U
Trend Micro TSPY_ONLINEG.HWZ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/PSW.OnLineGames.YZT trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • a9bu.exe
  • b4x.bat
  • wuauclt.dll

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/PSW.OnLineGames.YZT trójai véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.

A(z) 219.152.120.162 weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.