Létrehozva: 2010-01-14, 13:54:22
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:54:22
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 39424
Dátum: 2009-01-27
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.Papras.AO trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG SHeur2.NIN
Avira TR/Drop.Agent.NJA
BitDefender Trojan.Generic.1405833
e-Trust Win32/Ursnif.EW
F-PROT W32/Downldr2.FBRG
F-Secure Trojan-PSW:W32/Papras.CU
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Injecter
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Injecter.bzw
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Rootkit.d (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.Papras.AO
Microsoft Win32/Ursnif.Z
Norton Antivirus Downloader
Rising Antivirus Dropper.Win32.Undef.aiu
Sophos Troj/Agent-ISI
Trend Micro TROJ_INJECTER.FT
VirusBuster Trojan.DL.Injecter.ADL
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/PSW.Papras.AO trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • 9129837.exe
  • new_drv.sys
image image image image image

A Win32/PSW.Papras.AO trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\new_drv] "DisplayName"="!!!!"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\new_drv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\new_drv.sys"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess] "Start"="4"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\wscsvc] "Start"="4"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\new_drv] "DisplayName"="!!!!"
  • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/PSW.Papras.AO trójai new_drv néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\new_drv.sys elérési útra hivatkozik.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) 91.211.65.30 weboldalhoz csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak