Létrehozva: 2009-09-10, 17:11:40
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:43:45
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 45793
Dátum: 2007-04-04
Tömörítő: UPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.QQShou trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.Generic4.VUK
BitDefender Trojan.Generic.1617763
e-Trust Win32/QQpass.ZX
Fortinet W32/OnLineGames.FHW!tr.pws
F-Secure Trojan-Downloader.Win32.Delf.jfj
Ikarus Trojan-Spy.Win32.Banker
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Downloader.x(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.QQShou
Microsoft Win32/Dowque.A
Rising Antivirus Trojan.PSW.Win32.QQPass.qir
Sophos Troj/Agent-JLY
VirusBuster Trojan.DL.Delf.BETZ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/PSW.QQShou trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • 2.exe
  • sysjpres1.dll
  • XunLeiBHO_001.dll
  • res1.log
  • res2.log
  • edb.chk
  • edb.log

A Win32/PSW.QQShou \Common Files\Microsoft Shared\MSInfo\SysInfo.wmp néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

image image

A Win32/PSW.QQShou trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{729B6C61-BDC5-4C09-A1DE-A296BA0B89EC}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\MSINFO\SysInfo.wmp"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellExecuteHooks] "{729B6C61-BDC5-4C09-A1DE-A296BA0B89EC}"=""

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) playOnlink.com weboldalhoz csatlakozik.