Létrehozva: 2010-06-25, 16:16:12
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:30:42
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 78336
Dátum: 2009-01-04
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.WOW.NHB trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG PSW.Generic6.AXUA
BitDefender Trojan.Generic.1290786
e-Trust Win32/Wowpa.KV
F-PROT W32/TrojanX.BJEB
F-Secure Trojan.Generic.1290786
Ikarus Trojan-GameThief.Win32.WOW
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.bdty
McAfee PWS-OnLineGames.ct.dr (Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/PSW.WOW.NHB
Microsoft Win32/Wowsteal.AJ
Norton Antivirus Infostealer.Onlinegame
Panda Generic Trojan
Rising Antivirus Trojan.PSW.Win32.GameOL.rxt
Sophos Troj/Cmjspy-AO
Trend Micro TSPY_ONLINEG.ZAK
VirusBuster Trojan.Agent.HNYJ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/PSW.WOW.NHB trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) sysche2 nevű fájlt.

A Win32/PSW.WOW.NHB trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) wowformf<number>_<number>.dll nevű fájlt.

image image image image

A Win32/PSW.WOW.NHB trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\download02\Parameters] "ServiceDll"="C:\WINDOWS\system32\wowformf<number>_<number>.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\download02] "Description"="NetWork TCP/IPv9"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\download02] "DisplayName"="Remote TCP/IP v9"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\download02] "ImagePath"="%SystemRoot%\System32\svchost.exe -k netsvcs"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\download02\Parameters] "ServiceDll"="C:\WINDOWS\system32\wowformf493_929.dll"
  • teljes lista...
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/PSW.WOW.NHB trójai download02 néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) www.yeah.net weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.