Létrehozva: 2007-11-22, 16:13:42
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:52:00
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1147
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Quarry.1 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Silly-1147
AVG Quarry
BitDefender Quarry.1147
e-Trust Quarry.1147
F-PROT Quarry.1147
F-Secure Virus.DOS.SillyE.1147
Ikarus Virus.DOS.SillyE.1147
Kaspersky Virus.DOS.SillyE.1147
McAfee Univ/g(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Quarry.1147
NOD32 (ESET) Quarry
Norton Antivirus Quarry.1147
Panda Univ
Rising Antivirus Unknown DOS Virus
Sophos SillyE-1147
Trend Micro SEEDS
VirusBuster Quarry.1147
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden hónap 20-án

tevékenység

  • lefagyasztja a számítógépet

  • rengeteg 0 bájt hosszúságú ideiglenes fájlt hoz létre az aktuális könyvtárban. Az ideiglenes fájlokat ezen a napon egészen addig csinálja, amíg újra nem indítjuk a gépet vagy be nem telik a könyvtár. Ez utóbbi esetben hibaüzenetet kapunk. Ennek az lesz az eredménye hogy az adott könyvtárban már nem lehet létrehozni vagy felmásolni más állományokat. Az ideiglenes fájlok attributuma hidden, system, read-only lesz, tehát egy sima DIR paranccsal sem fogunk rájönni, hogy az adott könyvtár miért van tele állományokkal


A fertőzés módszerei

A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

Rekurzív módon az alkönyvtárakban is keres fertőzhető célpontokat.

A vírus az aktuális meghajtó gyökérkönyvtárában keres megfertőzhető célpontokat.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Quarry.1 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.