Létrehozva: 2007-11-27, 08:57:03
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:52:21
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 656
Dátum: 2002-11-13
Nyelv: Assembler x86-16 bit
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Quid vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Annyit-656
AVG Cyclops
BitDefender PS-MPC.0640.AP.Gen
F-PROT Quid.656
F-Secure Virus.DOS.Annyit.656
Kaspersky Virus.DOS.Annyit.656
McAfee Univ/g(Virus)
Microsoft DOS/Quid.656
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Quid
Norton Antivirus Quid
Panda Quid.656
Rising Antivirus Virus.Dos.Annyit.656
Sophos Annyit
Trend Micro QUI566
VirusBuster V656
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

"1:100" valószínűséggel

tevékenység

a következő üzeneteket jeleníti meg, a szövegeket karakterenként kiírva, egy-egy billentyűleütésre várva közben:
 • Azt hiszed,vĄrusmentes a g‚ped,mert van egy vĄrus”l”d?
 • Kapanyél való a te kezedbe,nem számítógép!
 • Annyit ‚rtesz a PC-hez,mint egy tyŁk a trigonometri hoz!

 • A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Quid vírus memóriarezidens.

  A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.