Létrehozva: 2007-11-06, 17:14:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:53:28
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 211456
Dátum: 2006-01-11
Tömörítő: Obsidium
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.13 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Rbot-BEP
AVG IRC/BackDoor.SdBot2.CVT
BitDefender Backdoor.Rbot.ANH
e-Trust Win32/Rbot.EMA
F-PROT W32/Sdbot.OFY
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.anh
Ikarus Backdoor.Win32.Rbot.ANH
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.anh
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.ae(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Rbot
NOD32 (ESET) Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda Bck/Prorat.FA
Rising Antivirus Backdoor.Rbot.xtt
Sophos W32/Rbot-BJY
Trend Micro WORM_RBOT.DDZ
VirusBuster Worm.RBot.DSN
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Rbot!ITW#1734

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rbot.13 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) winzip81.exe nevű fájlt.

Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A Win32/Rbot.13 trójai letörli az alábbi fájlokat:

image image image

A Win32/Rbot.13 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Winzip Application"="winzip81.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Winzip Application"="winzip81.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\OLE] "Winzip Application"="winzip81.exe"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Rbot.13 trójai .:H:. néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Rbot.13 trójai leállítja az alábbi folyamatokat:

 • ACKWIN32.EXE
 • ADAWARE.EXE
 • ADVXDWIN.EXE
 • AGENTSVR.EXE
 • AGENTW.EXE
 • teljes lista...

A Win32/Rbot.13 trójai egyéb vírusok alábbi folyamatait leállítja:

 • SERVLCES.EXE
 • bbeagle.exe
 • d3dupdate.exe
 • i11r54n4.exe
 • irun4.exe
 • teljes lista...
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Rbot.13 trójai megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • admin$
 • c$
 • d$
 • ipc$

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood
 • udp flood
 • tcp flood

A trójai a DoS támadáshoz ICMP protokolt használ.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Rbot.13 trójai a(z) 6667 . porton nyit hátsóajtót.

A féreg az alábbi parancsok futtatását teszi lehetővé a távoli számítógépen:

Csoport Parancs Leírás
ddos ack
ddos random
ddos stop TCP redirect
ddos syn
ftp exe
Megjegyzés: A táblázatban szereplő parancsok angol nyelvű leírásai a víruskódban szerepelnek.

A trójai az alábbi szavak után nyomoz a gépen:

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.13 trójai az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

 • crew.hellirc.org
 • irc2.hellirc.org

A Win32/Rbot.13 trójai a(z) ##Hellc0de## IRC csatornához csatlakozik.

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A kapcsolódáshoz az alábbi felhasználói neveket használja:

A jelszavakat az alábbiakból választja: