Létrehozva: 2007-11-06, 17:14:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:54:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 137728
Dátum: 2005-08-15
Tömörítő: Obsidium
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.21 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:SdBot-2184
AVG IRC/BackDoor.SdBot.HLU
BitDefender Backdoor.Rbot.AKY
e-Trust Win32/Rbot.DHK
F-PROT W32/Sdbot.IKU
F-Secure Backdoor.Win32.SdBot.adr
Ikarus Backdoor.Win32.SdBot.ADR
Kaspersky Backdoor.Win32.SdBot.adr
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.br(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Sdbot
NOD32 (ESET) Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/Sdbot.ERM.worm
Rising Antivirus Backdoor.SdBot.djk
Sophos W32/Rbot-AKY
Trend Micro WORM_RBOT.CCJ
VirusBuster Worm.SdBot.BDV
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rbot.21 féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) updater.pif nevű fájlt.

A Win32/Rbot.21 féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .tmp
 • .tmp.dir00
image image image image image image image image image

A Win32/Rbot.21 féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "MS Windows Security Updater"="updater.pif"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "MS Windows Security Updater"="updater.pif"
 • [HKEY_CURRENT_USER\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "MS Windows Security Updater"="updater.pif"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\OLE] "MS Windows Security Updater"="updater.pif"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Ole] "MS Windows Security Updater"="updater.pif"
 • teljes lista...
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Rbot.21 féreg megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • ADMIN$
 • ADMIN$\system32
 • IPC$

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Rbot.21 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS05-039 jelű sérülékenységét.

A Plug and Play (PnP) szolgáltatáson programkód távoli futtatását lehetővé tevő biztonsági rés található. Ezt kihasználva a támadó teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett számítógép felett, majd ezt követően programokat telepíthet, illetve adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet és korlátozás nélküli jogosultságokkal rendelkező új fiókokat is létrehozhat.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood
 • ping flood

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Rbot.21 féreg az alábbi TCP portokon nyit hátsóajtót:

 • 4564
 • 4654
 • 65528
 • 65529
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.21 féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

 • mswindows.security.updater.updates32.biz:4654
 • mswindows.security.updater.security32.biz:4564
 • mswindows.security.updater.updates32.biz:65529
 • mswindows.security.updater.security32.biz:65528

A Win32/Rbot.21 féreg a(z) #z0wb# IRC csatornához csatlakozik.

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A kapcsolódáshoz az alábbi felhasználói neveket használja:

 • Administrator
 • Guest
 • User