Létrehozva: 2007-11-06, 17:15:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:55:07
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 90112
Dátum: 2005-05-23
Tömörítő: PE-Crypt.AntiDeb, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.5 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:BotCrypt-gen
AVG IRC/BackDoor.SdBot.ADD
BitDefender Generic.Sdbot.8A8ECB14
e-Trust Win32/Seenbot.CI
F-PROT W32/Sdbot.KOQ
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.gen
Ikarus Backdoor.Win32.Rbot
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.gen
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.bw(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/RBot
NOD32 (ESET) Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/Gaobot.FDN.worm
Rising Antivirus Backdoor.Rbot.GEN
Sophos W32/Sdbot-YM
Trend Micro WORM_RBOT.BIP
VirusBuster Worm.RBot.BGM
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Rbot!D89A

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rbot.5 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • mskdll.dll
 • mswords.exe
image image image image image image image image image image

A Win32/Rbot.5 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "Configuraton Services"="mswords.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\OLE] "Configuraton Services"="mswords.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Configuraton Services"="mswords.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Configuraton Services"="mswords.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Configuraton Services"="mswords.exe"
 • teljes lista...
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Rbot.5 trójai leállítja az alábbi folyamatokat:

 • ACKWIN32.EXE
 • ADAWARE.EXE
 • ADVXDWIN.EXE
 • AGENTSVR.EXE
 • AGENTW.EXE
 • teljes lista...

A Win32/Rbot.5 trójai egyéb vírusok alábbi folyamatait leállítja:

 • SERVLCES.EXE
 • teekids.exe
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Rbot.5 trójai megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • admin$
 • c$
 • d$
 • e$
 • ipc$

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-007 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy egy Windows-összetevő ellenőrizetlen puffere a webkiszolgálók módosítását teheti lehetővé.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-012 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPC/DCOM szolgáltatást érinti. A biztonsági rést kiaknázó támadó teljes mértékben átveheti az érintett rendszer vezérlését. A támadó bármilyen műveletet végrehajthat a rendszeren, azaz programokat telepíthet, adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet, továbbá teljes jogosultságokkal rendelkező új fiókokat hozhat létre.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS02-061 jelű sérülékenységét.

Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget képes lehet szolgáltatásmegtagadási támadásra. A sérülékenység a következő programokra vonatkozik: Microsoft SQL Server 7.0, Microsoft Data Engine 1.0, Microsoft SQL Server 2000, Microsoft Desktop Engine 2000.

A Win32/Rbot.5 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS02-039 jelű sérülékenységét.

A biztonsági hiba a Microsoft SQL Server 2000 és az MSDE 2000 programokban található. Egy nem ellenőrzött buffer túlcsordulási hiba távoli kódfuttatást tesz lehetővé a támadó számára.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai módosítja a host fájlt, ezáltal az alábbi webcímek elérhetetlenné válnak:

 • avp.com
 • ca.com
 • customer.symantec.com
 • dispatch.mcafee.com
 • download.mcafee.com
 • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A féreg az alábbi parancsok futtatását teszi lehetővé a távoli számítógépen:

Csoport Parancs Leírás
[SCAN] procs
[SOCKS4] clonestop
[SOCKS4] Clone
Megjegyzés: A táblázatban szereplő parancsok angol nyelvű leírásai a víruskódban szerepelnek.
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.5 trójai a(z) irc.owns-the.us IRC szerverhez csatlakozik.

A Win32/Rbot.5 trójai az alábbi IRC csatornákhoz csatlakozik:

 • #Test#
 • #n0