Létrehozva: 2007-11-06, 17:15:06
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:55:15
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 50176
Dátum: 2005-09-20
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.6 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Rbot-AWP
AVG IRC/BackDoor.SdBot.GXT
BitDefender Backdoor.SDBot.DEA
e-Trust Win32/Kbbot.A
F-PROT W32/Sdbot.QVL
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.yb
Ikarus Backdoor.Win32.IRCBot.KQ
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.yb
McAfee W32/Generic.b.worm(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/SdBot
NOD32 (ESET) Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.IRCBot
Panda W32/Sdbot.ELF.worm
Rising Antivirus Backdoor.Rbot.jbw
Sophos W32/KBBot-A
Trend Micro WORM_RBOT.CKK
VirusBuster Worm.Rbot.DBA
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Rbot!ITW#1252

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rbot.6 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) wnsvc.exe nevű fájlt.

image

A Win32/Rbot.6 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WN Services"="wnsvc.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WN Services"="wnsvc.exe"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Rbot.6 trójai leállítja a(z) cmd.exe folyamatot.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Rbot.6 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-007 jelű sérülékenységét.

Az ASN.1 szolgáltatás biztonsági rése kódfuttatást tehet lehetővé.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A féreg az alábbi parancsok futtatását teszi lehetővé a távoli számítógépen:

Csoport Parancs Leírás
ddos ack ackflood
ddos icmp icmpflood
ddos stop icmpflood
ddos syn synflood
ddos udp udpflood
scan start scanchild
scan stats
scan stop scan
Megjegyzés: A táblázatban szereplő parancsok angol nyelvű leírásai a víruskódban szerepelnek.
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.6 trójai a(z) user32.dll IRC szerverhez és a(z) 1#QNAN csatornához csatlakozik.