Létrehozva: 2007-11-12, 15:55:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:55:42
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 174080
Dátum: 2005-10-04
Tömörítő: Molebox
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.8 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:SdBot-1415
AVG IRC/BackDoor.SdBot.MDD
BitDefender Backdoor.Rbot.DAX
e-Trust Win32/Rbot.DTM
F-PROT W32/Sdbot.MES
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.gen
Ikarus Backdoor.Win32.Agobot.AAF
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.gen
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.bh(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Rbot
NOD32 (ESET) Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.Spybot.YCL
Panda W32/Gaobot.KJJ.worm
Rising Antivirus Backdoor.Rbot.lwf
Sophos W32/Rbot-AQF
Trend Micro WORM_RBOT.CKR
VirusBuster Worm.RBot.CPM
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Rbot!ITW#1492

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Rbot.8 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) msnwindows.exe nevű fájlt.

Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A Win32/Rbot.8 trójai letörli az alábbi fájlokat:

A trójai kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image

A Win32/Rbot.8 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "System Service"="msnwindows.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "System Service"="msnwindows.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\OLE] "EnableDCOM"="N"
 • [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\OLE] "System Service"="msnwindows.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "restrictanonymous"="1"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Rbot.8 trójai leállítja az alábbi folyamatokat:

 • ACKWIN32.EXE
 • ADAWARE.EXE
 • ADVXDWIN.EXE
 • AGENTSVR.EXE
 • AGENTW.EXE
 • teljes lista...

A Win32/Rbot.8 trójai egyéb vírusok alábbi folyamatait leállítja:

Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Rbot.8 trójai megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • admin$
 • admin$\system32
 • c$
 • c$\windows\system32
 • ipc$

A Win32/Rbot.8 trójai a megtámadott gépen FTP szervert indít.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Rbot.8 trójai az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS01-059 jelű sérülékenységét.

A hiba az UPnP szolgáltatásban található. Az UPnP szolgáltatás lehetővé teszi a számítógépek, szkennerek, nyomtatók és egyéb erőforrások számára, hogy megtalálják egymást az adott hálózaton belül, valamint, hogy kommunikálni tudjanak egymással. Ezen szolgáltatásra vonatkozó sérülékenységet kihasználva puffertúlcsordulási hibát okozhatnak a támadók, majd ezt követően teljesen átvehetik az irányítást az adott rendszer felett. Az UPnP-t új gépek hálózatba lépésével megzavarhatják, majd egy programrész segítségével bejuthatnak a rendszerbe.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-007 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy egy Windows-összetevő ellenőrizetlen puffere a webkiszolgálók módosítását teheti lehetővé.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS05-039 jelű sérülékenységét.

A Plug and Play (PnP) szolgáltatáson programkód távoli futtatását lehetővé tevő biztonsági rés található. Ezt kihasználva a támadó teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett számítógép felett, majd ezt követően programokat telepíthet, illetve adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet és korlátozás nélküli jogosultságokkal rendelkező új fiókokat is létrehozhat.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-049 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy a Munkaállomás szolgáltatás puffertúlcsordulása programkód végrehajtására adhat lehetőséget.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-012 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPC/DCOM szolgáltatást érinti. A biztonsági rést kiaknázó támadó teljes mértékben átveheti az érintett rendszer vezérlését. A támadó bármilyen műveletet végrehajthat a rendszeren, azaz programokat telepíthet, adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet, továbbá teljes jogosultságokkal rendelkező új fiókokat hozhat létre.

A Win32/Rbot.8 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-007 jelű sérülékenységét.

Az ASN.1 szolgáltatás biztonsági rése kódfuttatást tehet lehetővé.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood
 • udp flood
 • tcp flood

A trójai a DoS támadáshoz ICMP protokolt használ.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Rbot.8 trójai a(z) 7043 . porton nyit hátsóajtót.

A féreg az alábbi parancsok futtatását teszi lehetővé a távoli számítógépen:

Csoport Parancs Leírás
ddos ack
ddos random
ddos stop [REDIRECT]
ddos syn
ftp exe
Megjegyzés: A táblázatban szereplő parancsok angol nyelvű leírásai a víruskódban szerepelnek.

A trójai az alábbi szavak után nyomoz a gépen:

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.8 trójai a(z) ircd.jessiejames.us IRC szerverhez és a(z) #Mardam csatornához csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

összegyűjti az alábbi népszerű játékprogramok termékkulcsát (Product ID):

 • Allied Assault
 • Battlefield 1942
 • Battlefield Vietnam
 • Black and White
 • Breakthrough
 • teljes lista...

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A kapcsolódáshoz az alábbi felhasználói neveket használja:

A jelszavakat az alábbiakból választja: