Létrehozva: 2007-11-12, 15:55:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:55:53
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 94720
Dátum: 2004-06-01
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Rbot-C
Win32:SdBot-387A
AVG IRC/BackDoor.SdBot.25.AD
IRC/BackDoor.SdBot.29.AJ
BitDefender Backdoor.SDBot.IW
e-Trust Win32/Rbot.AK
F-PROT W32/Sdbot.PF
W32/Spybot.SE
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.aqo
Ikarus Backdoor.Win32.Rbot.AF
Backdoor.Win32.Rbot.aqo
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.aqo
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Sdbot.worm.gen(Virus)
Microsoft Win32/Rbot
NOD32 (ESET) Win32/RBot.CI
Win32/Rbot.A
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/Gaobot.WN.worm
Rising Antivirus Backdoor.Mybot.fjj
Sophos W32/Rbot-W
Trend Micro WORM_RBOT.AF
VirusBuster Worm.Rbot.EA
Worm.Rbot.I
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Rbot!CCC2

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Rbot.A trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • wserv32.exe
 • keys.txt
image image image

A Win32/Rbot.A trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Update"="wserv32.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Update"="wserv32.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Microsoft Update"="wserv32.exe"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Rbot.A trójai leállítja a(z) cmd.exe folyamatot.

Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Rbot.A trójai megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • admin$
 • c$
 • ipc$

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood
 • udp flood
 • tcp flood

A trójai a DoS támadáshoz ICMP protokolt használ.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A féreg az alábbi parancsok futtatását teszi lehetővé a távoli számítógépen:

Csoport Parancs Leírás
ddos ack
ddos random
ddos stop [REDIRECT]
ddos syn
ftp exe
Megjegyzés: A táblázatban szereplő parancsok angol nyelvű leírásai a víruskódban szerepelnek.
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.A trójai a(z) pimphouse.elit3.net IRC szerverhez és a(z) #dmlserviceltd csatornához csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

összegyűjti az alábbi népszerű játékprogramok termékkulcsát (Product ID):

 • Allied Assault
 • Battlefield 1942
 • Battlefield Vietnam
 • Black and White
 • Breakthrough
 • teljes lista...