Létrehozva: 2008-08-15, 11:54:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:56:35
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 100864
Dátum: 2007-09-23
Tömörítő: ASPack, PE_Patch.EPProt, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rbot.DC féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG IRC/BackDoor.SdBot3.GRV
Avira TR/Crypt.ULPM.Gen
BitDefender Generic.Sdbot.25ACA3C3
e-Trust Win32/Rbot.QJ
Fortinet W32/Rbot.Y!worm
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.gen
Ikarus Backdoor.Win32.Rbot
Kaspersky ASPack
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.y(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Rbot.DC
Microsoft Win32/Rbot
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Sophos W32/Rbot-GTN
Trend Micro WORM_SDBOT.CTJ
VirusBuster Worm.RBot.Gen.16
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rbot.DC féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) wuamgrd.exe nevű fájlt.

A Win32/Rbot.DC féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Update"="wuamgrd.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Update"="wuamgrd.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Microsoft Update"="wuamgrd.exe"

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Rbot.DC féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Rbot.DC féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS01-059 jelű sérülékenységét.

A hiba az UPnP szolgáltatásban található. Az UPnP szolgáltatás lehetővé teszi a számítógépek, szkennerek, nyomtatók és egyéb erőforrások számára, hogy megtalálják egymást az adott hálózaton belül, valamint, hogy kommunikálni tudjanak egymással. Ezen szolgáltatásra vonatkozó sérülékenységet kihasználva puffertúlcsordulási hibát okozhatnak a támadók, majd ezt követően teljesen átvehetik az irányítást az adott rendszer felett. Az UPnP-t új gépek hálózatba lépésével megzavarhatják, majd egy programrész segítségével bejuthatnak a rendszerbe.

A Win32/Rbot.DC féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-007 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy egy Windows-összetevő ellenőrizetlen puffere a webkiszolgálók módosítását teheti lehetővé.

A Win32/Rbot.DC féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-012 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPC/DCOM szolgáltatást érinti. A biztonsági rést kiaknázó támadó teljes mértékben átveheti az érintett rendszer vezérlését. A támadó bármilyen műveletet végrehajthat a rendszeren, azaz programokat telepíthet, adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet, továbbá teljes jogosultságokkal rendelkező új fiókokat hozhat létre. A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Rbot.DC féreg a(z) forced.elit3.net IRC szerverhez csatlakozik.