Létrehozva: 2008-08-15, 11:56:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:58:40
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 31232
Dátum: 2007-08-21
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rootkit.Agent.NCR trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG SHeur.GTZ
Avira TR/Proxy.Small.DU.1337
BitDefender Trojan.Proxy.Agent.AZP
F-Secure Trojan-Proxy.Win32.Small.du
Ikarus Trojan.Win32.Agent.asu
Kaspersky Trojan-Proxy.Win32.Small.du
McAfee Generic.dx(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Rootkit.Agent.NCR
Microsoft Win32/Tedroo.C
Norton Antivirus Infostealer.Gampass
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.vsn
Sophos Troj/NtRootK-CA
Trend Micro TROJ_SMALL.GLS
VirusBuster Trojan.PR.Small.VGH
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Rootkit.Agent.NCR trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) DefLib.sys nevű fájlt.

A Win32/Rootkit.Agent.NCR trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\winlogon.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\winlogon.bat

A trójai a <actualfile>.bat fájlt hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Firewall auto setup" =" C: \ DOCUME~1\ <user>\ LOCALS~1\ Temp\ winlogon. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

  • aol.com
  • google.com
  • hotmail.com
  • mail.com
  • yahoo.com