Létrehozva: 2009-06-29, 16:22:14
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:58:59
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 20467
Dátum: 2008-12-04
Tömörítő: PE_Patch, UPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rootkit.Agent.NHL trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Rootkit-Agent.BG
BitDefender Dropped:Rootkit.Agent.AIXH
Fortinet W32/Agent.AULJ!tr
F-Secure Trojan.Win32.Agent.aulj
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.OnLineGames
McAfee PWS-Mmorpg.gen(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Rootkit.Agent.NHL
Microsoft Win32/OnLineGames.B
Sophos Mal/Mdrop-Fam
Trend Micro Cryp_Mangled
VirusBuster Packed/Upack
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Rootkit.Agent.NHL trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dat.

A Win32/Rootkit.Agent.NHL létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ b. bat nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image

A Win32/Rootkit.Agent.NHL trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SafeMon0] "DisplayName"="Safe Mon 360"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SafeMon0] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\<random>.dat"
  • "
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Rootkit.Agent.NHL trójai SafeMon0 néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\d7f2b857.dat elérési útra hivatkozik.