Létrehozva: 2010-01-14, 13:58:22
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:58:22
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 84480
Dátum: 2009-01-26
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rustock.NGR trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Tdss-C
AVG Rootkit-Agent.CX
Avira RKIT/TDss.gfh
BitDefender Rootkit.TDss.J
e-Trust Win32/VMalum.ELYW
F-PROT W32/Rootkit.CAG
F-Secure Trojan:W32/Agent.JBD
Ikarus Rootkit.Win32.TDSS
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Rootkit.Win32.TDSS.gfh
McAfee Generic.dx (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Rustock.NGR
Microsoft Win32/Meredrop
Norton Antivirus SpywareGuard2008
Sophos Troj/Agent-ISD
Trend Micro TROJ_AGENTT.DX
VirusBuster Rootkit.TDSS.HF
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Rustock.NGR trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \drivers\seneka<random>.sys
 • seneka<random>.dat
 • seneka<random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image

A Win32/Rustock.NGR trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seneka] "group"="file system"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seneka] "imagepath"="C:\WINDOWS\system32\drivers\seneka<random>.sys"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seneka\modules] "seneka.dat"="C:\WINDOWS\system32\seneka<random>.dat"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seneka\modules] "seneka.dll"="C:\WINDOWS\system32\seneka<random>.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seneka\modules] "senekalog.dat"="C:\WINDOWS\system32\seneka<random>.dat"
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Rustock.NGR trójai seneka néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\seneka<random>.sys elérési útra hivatkozik.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • directitfast.com
 • onseneka.com
 • onseneka.net

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak