Létrehozva: 2008-07-30, 10:45:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:59:54
Platform: Win32
Típus: vírus
Méret: 31232
Dátum: 2007-08-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Sality.NAB vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Win32/Sality.J
Avira W32/Sality.H
BitDefender Win32.Sality.L
e-Trust Win32/Sality.U
Fortinet W32/Sality.H
F-Secure Virus.Win32.Sality.h
Ikarus Virus.Win32.Sality.h
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Virus.Win32.Sality.h
McAfee W32/Sality.k(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Sality.NAB
Microsoft Win32/Sality.I
Norton Antivirus W32.HLLP.Sality
Trend Micro PE_SALITY.J
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Sality.NAB vírus a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \msagent\OLD<number>.tmp nevű fájlt.

A Win32/Sality.NAB vírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) SYSLIB32.DLL nevű fájlt.

A vírus a <actualfile>.~01 fájlt hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Sality.NAB vírus a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását. Az üzenetek elküldéséhez a férgek, vírusok a megpróbálják megkeresni a továbbításhoz szükséges SMTP szervereket.

A Win32/Sality.NAB vírus a(z) mail.ru SMTP szervert próbálja használni.

image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladója 11581@MAIL.RU .


Címzett

A levél címzettje ALIEN-Z@MAIL.RU .


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Message from ST v2.92 - Sector(c), Salavat-city 2003Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A vírus jelszavakat gyűjt a számítógépről.

A számítógépről összegyűjtött információkat a(z) ALIEN-Z@MAIL.RU címre továbbítja.

A számítógépen található termékkulcsokat eltároló funkciója van.