Létrehozva: 2010-01-14, 12:00:14
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 12:00:14
Platform: Win32
Típus: vírus
Méret: 684032
Dátum: 2007-01-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Sality.NAM vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Sality-AM
AVG Win32/Sality
BitDefender Win32.Sality.N
e-Trust Win32/Sality.S
F-PROT W32/Sality.AI
Fortinet W32/Sality.AC
F-Secure Win32.Sality.N
Ikarus P2P-Worm.Win32.Bacteraloh
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky P2P-Worm.Win32.Bacteraloh.h
McAfee W32/Sality.ac (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Sality.NAM
Microsoft Win32/Sality.T
Norton Antivirus W32.Sality.X
Rising Antivirus Win32.Sality.m
Trend Micro PE_SALITY.AL
VirusBuster Win32.Sality.AA
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A vírus a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Sality.NAM vírus a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \inf\msports.PNF
 • \inf\fdc.PNF
 • \inf\msmouse.PNF
 • \inf\flpydisk.PNF
 • \inf\gameport.PNF
 • \inf\netamd2.PNF

A Win32/Sality.NAM vírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \drivers\<random>.sys
 • wmdrtc32.dl_
 • wmdrtc32.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image

A Win32/Sality.NAM vírus a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NdisFileServices32] "DisplayName"="NdisFileServices32"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NdisFileServices32] "ImagePath"="\??\C:\WINDOWS\system32\drivers\<random>.sys"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings] "GlobalUserOffline"=0x00000000
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.