Létrehozva: 2007-11-22, 16:21:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:01:22
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 4000
Dátum: 1994-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Sayha vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Sayha-4000
AVG Sayha
BitDefender Sayha.4000
e-Trust Sayha.4000
F-PROT Sayha.4000
F-Secure Virus.DOS.Sayha.4000
Ikarus Virus.DOS.Sayha.4000
Kaspersky Virus.DOS.Sayha.4000
McAfee Sayha.4000(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Sayha.4000
NOD32 (ESET) Sayha
Norton Antivirus Sayha
Panda Sayha.4000
Rising Antivirus Sayha
Sophos Sayha
Trend Micro SAYHA
VirusBuster Sayha.4000
 

szervezet elnevezés
Wildlist Sayha

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
Sayha Watru

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Sayha vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Sayha vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 9824 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Sayha vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

SW Error V2f Sayha Watpu
image