Létrehozva: 2007-11-22, 16:23:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:06:08
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 853
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS 3.0+
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Sibylle.853 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Sibylle-853
AVG Sibylle
BitDefender Sibylle.853.A
e-Trust Sybille.858
F-PROT Sibylle.853.A
F-Secure Virus.DOS.Sibylle.853
Ikarus Virus.DOS.Sibylle.853
Kaspersky Virus.DOS.Sibylle.853
McAfee Sibylle.853a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Sibylle_853.A
NOD32 (ESET) Sibylle.853
Norton Antivirus Sibylle.853
Panda Univ
Rising Antivirus Virus.Dos.Sibylle.853
Sophos Sibylle-853
Trend Micro SIBYLLE.853
VirusBuster Sybille
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az indításkor a másodperc és a századmásodperc éppen egyenlő nullával

tevékenység

az AUTOEXEC.BAT-ot a következő sorokkal írja felül:
@echo off
:b
echo Looking for Sibylle...
goto b

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Sibylle.853 vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Sibylle.853 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

:\AUTOEXEC.BAT @echo off
:b
echo Looking for Sibylle...
goto b