Létrehozva: 2008-07-03, 11:50:38
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:06:23
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 163
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Silly.163.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Trivial-163
AVG Zany
BitDefender PS-MPC.0163.AF.Gen
e-Trust SillyC.163
F-PROT SillyC.163.A
F-Secure Virus.DOS.SillyC.163.b
Kaspersky Virus.DOS.SillyC.163.b
McAfee Tudor(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Silly.163.A
Microsoft DOS/SillyC.163
Norton Antivirus SillyC.163
Panda Univ
Rising Antivirus SILLYC.163.A
Sophos SillyC-163A
Trend Micro XANY.163
VirusBuster SillyC.163.A
 
 • Egyéb elnevezések: SC-163,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Silly.163.A vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

  A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Silly.163.A vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.