Létrehozva: 2008-07-03, 11:50:42
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:06:34
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 169
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Silly.169 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Tiny-169
AVG .TSR
BitDefender SillyC.169
e-Trust SillyC.169.A
F-PROT Minzhou.169
Fortinet Minzhou.169
F-Secure Virus.DOS.SillyRC.169
Ikarus Virus.DOS.SillyRC.169
Kaspersky Virus.DOS.SillyRC.169
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/a(Virus)
NOD32 (ESET) Silly.169
Microsoft DOS/SillyC_169.A
Norton Antivirus SillyC.169.A
Panda Univ
Rising Antivirus Silc169a
Sophos SillyRC-169
Trend Micro SILC169A
VirusBuster SillyC.169.A
 
 • Egyéb elnevezések: Sillyc,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Silly.169 vírus memóriarezidens.