Létrehozva: 2007-11-22, 16:24:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:06:38
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 172
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Silly.172 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast SillyCR-172
BitDefender V.172
F-PROT _172
F-Secure Virus.DOS.SillyRC.172
Ikarus Virus.DOS.SillyRC.172
Kaspersky Virus.DOS.SillyRC.172
McAfee Univ.topsy(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/_172
NOD32 (ESET) Silly.172
Norton Antivirus _172
Panda Univ
Sophos SillyRC-172
Trend Micro _172
VirusBuster _172
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Nem ellenőrzi a fájlméretet a fertőzés előtt, ezért a fertőzött fájl mérete átlépheti a kritikus 65535 bájtos határt.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Silly.172 vírus memóriarezidens.