Létrehozva: 2010-07-27, 11:07:10
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:30:08
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 21504
Dátum: 2009-03-09
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/SpamTool.Agent.NBW trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Agent.BCMC
Avira TR/Dropper.Gen
BitDefender Trojan.Generic.1631634
e-Trust Win32/Tnega.BD
F-PROT W32/Agent.HYV
Fortinet W32/Dropper.A!tr
F-Secure Trojan.Generic.1631634
Ikarus Trojan.Win32.Agent2
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.Agent2.ewj
McAfee Generic.dx (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/SpamTool.Agent.NBW
Microsoft WinNT/Nupylos.A
Norton Antivirus Trojan Horse
Rising Antivirus Packer.Win32.UnkPacker.a
Sophos Troj/Agent-JDW
Trend Micro Mal_DRPR-3
VirusBuster Trojan.Agent2.KD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/SpamTool.Agent.NBW trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • \dllcache\aec.sys
  • \drivers\nup.sys

A Win32/SpamTool.Agent.NBW trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Nup] "DisplayName"="Nup"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Nup] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\nup.sys"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Nup] "DisplayName"="Nup"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Nup] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\DRIVERS\nup.sys"
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/SpamTool.Agent.NBW trójai Nup néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\nup.sys elérési útra hivatkozik.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) myrx8.net weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak