Létrehozva: 2009-05-26, 16:30:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 13:44:08
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 65024
Dátum: 2008-04-15
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Spy.Agent.NFX trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic10.LZI
Avira TR/Spy.Small.bsm
BitDefender Trojan.Downloader.JJVX
e-Trust Win32/DlRhifrem.L
F-Secure Trojan-Spy.Win32.Small.bsm
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.DlRhifrem.A
Kaspersky Trojan-Spy.Win32.Small.bsm
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Spy.Agent.NFX
Microsoft Win32/DlRhifrem.gen!A
Norton Antivirus Trojan.Dropper
Sophos Troj/DwnLdr-HCM
Trend Micro TROJ_AGENT.AMAL
VirusBuster TrojanSpy.Small.AOOV
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Spy.Agent.NFX trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) acrobat.dll nevű fájlt.

image image image image image

A Win32/Spy.Agent.NFX trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Adobe Acrobat ActiveX Control"="Rundll32 acrobat.dll,AInit"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects\{BD942DA7-96C8-4342-84C6-E2BCFE69FE11}] "NoExplorer"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Acrobat]
  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{BD942DA7-96C8-4342-84C6-E2BCFE69FE11}] "@"="Adobe Acrobat ActiveX Control"
  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{BD942DA7-96C8-4342-84C6-E2BCFE69FE11}\InprocServer32] "@"="C:\WINDOWS\system32\acrobat.dll"
  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{BD942DA7-96C8-4342-84C6-E2BCFE69FE11}\InprocServer32] "ThreadingModel"="Apartment"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai módosítja a hosts fájlt. Ezáltal bizonyos weboldalak elérhetetlenné válnak.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

kitörli az alábbi mappák tartalmát:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\Macromedia\Flash Player
  • C:\Documents and Settings\<user>\Cookies