Létrehozva: 2009-05-13, 13:55:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:17:11
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 2019840
Dátum: 2008-06-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Spy.Banker.MZH trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG PSW.Banker4.AFPB
Avira TR/Crypt.CFI.Gen
BitDefender Generic.Banker.Delf.7F08B1E9
e-Trust Win32/VMalum.DAYG
F-Secure Trojan-Spy.Win32.Banker.mzh
Ikarus Trojan-Spy.Win32.Banker.dgh
vírusvédelem elnevezés
McAfee PWS-Banker.gen.i(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Spy.Banker.MZH
Microsoft Win32/Bancos.gen!C
Sophos Troj/Banker-ELX
Trend Micro Mal_Banker
VirusBuster TrojanSpy.Banker.AVXY
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Spy.Banker.MZH trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) ponto.dll nevű fájlt.

A Win32/Spy.Banker.MZH trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) megatron.ini nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " iexplorer" =" <actualdrive>: \ <actualdir>\ <actualfile>" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Spy.Banker.MZH trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását. Az üzenetek elküldéséhez a férgek, vírusok a megpróbálják megkeresni a továbbításhoz szükséges SMTP szervereket.

A Win32/Spy.Banker.MZH trójai a(z) smtps.uol.com.br SMTP szervert próbálja használni.

image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladója autentica888@uol.com.br .


Címzett

A levél címzettje goiania8000@yahoo.com.br .


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: <>Infect<>


Szöveg

Az e-mail szövege:

"Năo há presente melhor que o bom conselho." (Erasmo de Rotterdam)
"Dar bons conselhos: - as pessoas gostam de dar o que mais necessitam considero isto a mais profunda generosidade." (Autor desconhecido)
"É o medo o mais ignorante, o mais injusto e cruel dos conselheiros."
(Edmund Burke)
"Pede conselho ŕquele que a si próprio sabe corrigir-se." (Leonardo da Vinci)
teljes lista...