Létrehozva: 2010-03-19, 16:53:30
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:53:30
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 201216
Dátum: 2009-04-21
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Spy.Banker.QPS trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Agent2.ELD
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Trojan.FakeAlert.BCK
e-Trust Win32/FakeAlert.AGY
F-PROT W32/FakeAlert.FS
F-Secure Trojan.FakeAlert.BCK
Ikarus Packed.Win32.Katusha
Kaspersky Packed.Win32.Katusha.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee FakeAlert-av360.dll (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Spy.Banker.QPS
Microsoft Win32/BHO.BB
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Trj/BHO.EC
Sophos Troj/FakeAV-PH
Trend Micro TROJ_DROPPER.AFT
VirusBuster Trojan.Katusha.EM
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Spy.Banker.QPS trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • iebho.dll
  • iebho<random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image image image image

A Win32/Spy.Banker.QPS trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\BHOinit] "@"="<long-random-hexa>"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\BHOinit] "lang"="ENU"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\BHOinit] "name"="<computername>"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\BHOinit] "uagent"=(default value)
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\BHOinit] "url"="http://fossmossposs.com/fagfr2/"
  • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl.