Létrehozva: 2008-04-04, 14:24:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:24:03
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 55617
Dátum: 2007-11-19
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Stration.ABD trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG I-Worm/Stration
Avira WORM/Stration.Gen
BitDefender Trojan.Generic.105998
e-Trust Win32/Stration.AGL
F-PROT W32/Warezov.AKO
F-Secure Email-Worm.Win32.Warezov.ud
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.Agent.afq
Kaspersky Email-Worm.Win32.Warezov.ud
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.yy (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Stration.ABD
Microsoft Win32/Stration
Norton Antivirus W32.Stration@mm
Panda W32/Spamta.ADQ.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Win32.Warezov.ud
Sophos Mal/Packer
Trend Micro TROJ_DLOADER.WUZ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Stration.ABD trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • e1.dll
  • keymnetc.exe
  • ntdlcdfv.dll
  • rnr2msft.dll
  • sccbxenr.exe

A trójai a flash.exe fájlt hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " sccbxenr" =" C: \ windows\ system32\ sccbxenr. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel a(z) keruijinfunhadesunjasderuin.com webcímre csatlakozni.