Létrehozva: 2008-05-29, 14:07:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:25:12
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 32772
Dátum: 2006-10-30
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Stration.NB féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Warezov-MF
AVG I-Worm/Stration.ABC
Avira TR/Dldr.Stration.C.6
BitDefender Win32.Warezov.EW@mm
e-Trust Win32/Stration!generic
F-PROT W32/Warezov.FY
Fortinet W32/Stration.DU@mm
F-Secure W32/Downloader
Ikarus Email-Worm.Win32.Warezov
Kaspersky Email-Worm.Win32.Warezov.ev
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Stration.gen.dr
NOD32 (ESET) Win32/Stration.NB
Microsoft TrojanDownloader:Win32/Stration.A
Norton Antivirus W32.Stration.DL@mm
Panda Trj/SpamtaLoad.AL
Rising Antivirus Worm.Mail.Warezov.gs
Sophos W32/Stratio-AA
Trend Micro TROJ_STRAT.FC
VirusBuster Trojan.Opnis.Gen!Pac.45
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Stration.NB féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • mswiizz32.exe
 • mswiizz32.dat
 • mswiizz32.wax

A Win32/Stration.NB féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) e1.dll nevű fájlt.

A Win32/Stration.NB féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

A Win32/Stration.NB féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "mswiizz32"="C:\Windows\mswiizz32.exe s"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "AppInit_DLLs"="e1.dll"

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Stration.NB féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Error
 • Good day
 • hello
 • Livan war real pictures.
 • Mail Delivery System
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének neve lehet:

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

A féreg által elküldött e-mail mellékletének második kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .bat
 • .cmd
 • .exe
 • .<spaces>exe
 • .pif
 • .scr

A féreg rejtőzködési célból második fájlkiterjesztést is használ a mellékletben.


Megjegyzés: A leírásban szereplő <spaces> több egymás utáni szóköz karaktert jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A féreg a(z) www6.endfunjdaswuinjdeshihus.com/chr/835/nt.exe fájlt tölti le a webről a háttérben.