Létrehozva: 2008-04-04, 14:25:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:26:37
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 124928
Dátum: 2007-08-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Stration.XJ féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Warezov-CNL
AVG I-Worm/Stration
Avira TR/Crypt.XDR.Gen
BitDefender Trojan.Downloader.Warezov.AA
e-Trust Win32/Stration.AEZ
F-PROT W32/Downldr2.AICY
F-Secure Email-Worm.Win32.Warezov.qh
Ikarus Backdoor.Win32.Rbot.AJU
Kaspersky Email-Worm.Win32.Warezov.qh
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Stration@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Stration.XJ
Microsoft Win32/Stration.gen!F
Norton Antivirus W32.Stration@mm
Panda W32/Spamta.ABN.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Warezov.cj
Sophos Mal/Packer
Trend Micro WORM_STRATION.HL
VirusBuster Trojan.Opnis.UW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Stration.XJ féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

  • .exe
  • .dll
  • .dat
image

A Win32/Stration.XJ féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzéseket:

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\<random>] "DllName"="C:\Windows\System32\<random>.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\<random>] "Startup"="WlxStartupEvent"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\<random>] "Impersonate"="0"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

  • yahoo.com
  • finishkandesin.com