Létrehozva: 2007-11-22, 16:31:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:28:59
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3551
Dátum: 1996-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Syslock.Db vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Syslock-D
AVG Syslock
BitDefender SysLock.3551.A
e-Trust Syslock.3551
F-PROT SysLock.3551.D
F-Secure Virus.DOS.Advent.Syslock.3551
Ikarus Virus.DOS.Advent.Syslock.3551
Kaspersky Virus.DOS.Advent.Syslock.3551
McAfee Syslock(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Syslock.3551
NOD32 (ESET) Syslock.Db
Norton Antivirus SysLock
Panda Syslock.3359
Rising Antivirus Advent.2764
Sophos Advent Sysl-c
Trend Micro MACHO
VirusBuster SysLock.3551.C
 

szervezet elnevezés
Wildlist Syslock

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

a lemezen kicseréli a microsoft karakterláncot macrosoft-ra


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Syslock.Db vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.