Létrehozva: 2007-11-27, 18:37:20
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:29:09
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 314
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Sze.314 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Sze-3XX
AVG Sze
Avira SZE-314
BitDefender PS-MPC.0303.AS.Gen
e-Trust Sze
F-PROT Sze.314
Fortinet Sze.314
F-Secure Virus.DOS.Sze.314
Ikarus Virus.DOS.Sze.314
Kaspersky Virus.DOS.Sze.314
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/a(Virus)
NOD32 (ESET) Sze.314
Microsoft DOS/Sze.314
Norton Antivirus Sze.314
Panda SZE.314
Rising Antivirus Sze.314
Sophos Sze-314
Trend Micro SZE1
VirusBuster Sze.314
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a fertőzött fájl mérete meghaladja a 4096 bájtot

tevékenység

a memóriába töltött programot tönkreteszi (a lemezen levő eredeti programot nem!)


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Sze.314 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Sze.314 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.