Létrehozva: 2008-07-03, 12:03:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:12:40
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 678
Dátum: 1996-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Wma.678 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast WMA-678
AVG WMA.678
Avira AvFuck
BitDefender AVF.678
e-Trust AVF.678
F-PROT AVF.678
Fortinet AVF.678
F-Secure Virus.DOS.WMA.678
Ikarus Virus.DOS.WMA.678
Kaspersky Virus.DOS.WMA.678
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/a(Virus)
NOD32 (ESET) Wma.678
Microsoft DOS/AVF.678
Norton Antivirus WMA
Panda WMA.678
Rising Antivirus AVF678
Sophos Wma
Trend Micro WMA.678
VirusBuster AVF.678
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Wma.678 vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Wma.678 vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 678 bájt.