Létrehozva: 2007-11-12, 16:14:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:13:24
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 140314
Dátum: 2004-09-05
Tömörítő: PE-Diminisher
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Wootbot-D
AVG BackDoor.Wootbot.D
BitDefender Backdoor.WootBot.A
e-Trust Win32/ForBot.AT
F-PROT W32/Sdbot.YG
F-Secure Backdoor.Win32.Wootbot.c
Ikarus Backdoor.Win32.ForBot.J
Kaspersky Backdoor.Win32.Wootbot.c
McAfee W32/Sdbot.worm.gen.h(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Wootbot.L
NOD32 (ESET) Win32/Wootbot.NAZ
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/Gaobot.AYO.worm
Rising Antivirus Backdoor.Wootbot.c
Sophos W32/Forbot-C
Trend Micro WORM_WOOTBOT.J
VirusBuster Worm.Agobot.Gen.17
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) winstr32.exe nevű fájlt.

image image image

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Win32 exe file"="winstr32.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Win32 exe file"="winstr32.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Win32 exe file"="winstr32.exe"
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A trójai megszünteti az alábbi megosztásokat:

 • admin$
 • c$
 • d$
 • ipc$

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-001 jelű sérülékenységét.

A sérülékenység oka, hogy a nem ellenőrzött puffer a Lokátor szolgáltatásban kód futtatására ad lehetőséget. A Microsoft Lokátor szolgáltatása egy névszolgáltatás, amely logikai neveket képez le hálózat-specifikus nevekre.

A Win32/Wootbot.NAZ.2 trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-007 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés oka, hogy egy Windows-összetevő ellenőrizetlen puffere a webkiszolgálók módosítását teheti lehetővé.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

összegyűjti az alábbi népszerű játékprogramok termékkulcsát (Product ID):

 • Allied Assault
 • Battlefield 1942
 • Battlefield Vietnam
 • Black and White
 • Breakthrough
 • teljes lista...