Létrehozva: 2007-11-12, 16:14:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:13:30
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 145408
Dátum: 2004-09-03
Tömörítő: Molebox
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Wootbot.NBE trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:SpyBot-A429
AVG Worm/Agobot.29.BR
BitDefender Backdoor.Agobot.3.KE
e-Trust Win32/Rbot.ZD
F-PROT W32/Spybot.BMF
F-Secure Backdoor.Win32.Wootbot.b
Ikarus Backdoor.Win32.SdBot.RY
Kaspersky Backdoor.Win32.Wootbot.b
McAfee W32/Sdbot.worm.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/SdBot
NOD32 (ESET) Win32/Wootbot.NBE
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/Sdbot.AQS.worm
Rising Antivirus Backdoor.Rbot.jc
Sophos W32/Forbot-N
Trend Micro WORM_AGOBOT.VU
VirusBuster Worm.Forbot.M
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Wootbot!1B23

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Wootbot.NBE trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) winint.exe nevű fájlt.

image image image

A Win32/Wootbot.NBE trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "System32 Spool "="winint.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "System32 Spool "="winint.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "System32 Spool "="winint.exe"
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A trójai megszünteti az alábbi megosztásokat:

 • admin$
 • c$
 • d$
 • ipc$

A Win32/Wootbot.NBE trójai megosztott könyvtárként a(z) d$ mappát használja.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Wootbot.NBE trójai a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

összegyűjti az alábbi népszerű játékprogramok termékkulcsát (Product ID):

 • Allied Assault
 • Battlefield 1942
 • Battlefield Vietnam
 • Black and White
 • Breakthrough
 • teljes lista...