Létrehozva: 2010-01-14, 15:20:20
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 15:20:20
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 22016
Dátum: 2009-03-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Zalup trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Wali
AVG SHeur2.XME
Avira TR/Agent.xck
BitDefender Trojan.Generic.1652400
e-Trust Win32/SillyDl.HMC
F-PROT W32/Downldr2.GBBO
F-Secure Trojan.Generic.1652400
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Small
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Small.jll
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Downloader.x (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Zalup
Microsoft Win32/Koceg.gen!F
Norton Antivirus Downloader
Rising Antivirus Trojan.Win32.Nodef.gte
Sophos Troj/Agent-JHU
Trend Micro TROJ_SMALL.IOC
VirusBuster Trojan.DL.Small.BOXK
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Zalup trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \drivers\services.exe nevű fájlt.

A Win32/Zalup trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza a(z) userinit.exe nevű fájlt.

A Win32/Zalup trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\LocalService\svchost.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\Start Menu\Programs\Startup\userinit.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\svchost.exe
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image image image image image

A Win32/Zalup trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "[system]"="C:\WINDOWS\system32\drivers\services.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "winlogon"="C:\Documents and Settings\<user>\svchost.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\WINDOWS\system32\drivers\services.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Schedule] "DisplayName"="Task Scheduler"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Schedule] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\drivers\services.exe"
  • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Zalup trójai a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) Userinit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,C:\WINDOWS\system32\drivers\services.exe bejegyzést teszi.

Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Zalup trójai Schedule néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\services.exe elérési útra hivatkozik.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) stopgam2.cn weboldalhoz csatlakozik.