Létrehozva: 2007-11-22, 17:01:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:18:21
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 415
Dátum: 1991
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS 3.0+
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Zerohunt.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Zero Hunt-411/422
AVG Zero_Hunter
BitDefender Zero_Hunter.415.A
e-Trust Zero Hunt
F-PROT Zero_Hunter.415.A
F-Secure Virus.DOS.Zerohunter.415.a
Ikarus Zerohuntf
Kaspersky Virus.DOS.Zerohunter.415.a
McAfee Zerohunt.cav.422(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Zero_Hunter_415.A
NOD32 (ESET) Zerohunt.A
Norton Antivirus ZeroHunter.415
Panda Zero Hunt A
Rising Antivirus Dos.Harm.Zerohunter.415
Sophos Zero Hunt-416
Trend Micro HUNT
VirusBuster Zero_Hunter.415.B
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Zerohunt.A vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Zerohunt.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 200 bájt.