Létrehozva: 2007-11-23, 14:43:43
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:18:37
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2576
Dátum: 1997-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS 3.01
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Zielona vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Zielona-2576
AVG Zielona
BitDefender Zielona.2576
e-Trust NoWin.2576
F-PROT Zielona.2576
F-Secure Virus.DOS.NoWin.2576
Ikarus Virus.DOS.NoWin.2576
Kaspersky Virus.DOS.NoWin.2576
McAfee Zielona.2576(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Zielona.2576
NOD32 (ESET) Zielona
Norton Antivirus Zielona
Panda Zielona.2576
Rising Antivirus Nowin
Sophos Nowin
Trend Micro NOWIN
VirusBuster Zielona.2576
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

    működése során

tevékenység

  • üzenetet jelenít meg

    image
  • újraindítja a számítógépet

feltétel

az F10 vagy az X gomb lenyomása

tevékenység

megszólaltatja (egy pittyegéssel) a hangszórót


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Zielona vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Zielona vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 5448 bájt.

A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A víruskódban egy titkosított szöveg található.

A MS-DOS/Zielona vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Copyright (c) 1993-94 XY, Zielona Gcra.
R_H
|PL|