Létrehozva: 2007-11-22, 17:03:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:19:04
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 747
Dátum: 1991-08-14
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Zombie vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Zombie-747
AVG Zombie
BitDefender Zombie.747
e-Trust Zombie
F-PROT Zombie.747.A
F-Secure Virus.DOS.Zombie.747
Ikarus Virus.DOS.Zombie.747
Kaspersky Virus.DOS.Zombie.747
McAfee Zombie/b(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Zombie.747
NOD32 (ESET) Zombie
Norton Antivirus Zombie
Panda Zombi.747
Rising Antivirus Zombie
Sophos Zombie
Trend Micro Zombie
VirusBuster Zombie.747
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

valamilyen okból nem talál több megfertőzhető fájlt

tevékenység

szektorokat töröl a merevlemezről


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Zombie vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Zombie vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 736 bájt.

A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Zombie vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

'Zombie - Danish woodoo hackers (14AUG91)
image