Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
Létrehozva: 2008-07-30, 14:25:22
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:12:17
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 503107
Dátum: 2006-05-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.SearchAid adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adware-gen
AVG Generic9.SLZ
Avira ADSPY/2Searc.H.10.B
BitDefender Adware.2searc.A
F-PROT W32/Malware!2126
Fortinet Spy/Adload
F-Secure W32/Malware
Ikarus Virus.Win32.AdWare
Kaspersky not-a-virus:AdWare.Win32.2Search.h
vírusvédelem elnevezés
McAfee potentially unwanted program Adware-2Search
NOD32 (ESET) probably a variant of Win32/Adware.SearchAid
Microsoft Adware:Win32/IMNames
Norton Antivirus Adware.2Search
Panda Adware/2Search
Rising Antivirus Adware.Win32.Search.h
Sophos IMNames Installer
Trend Micro TROJ_Generic
VirusBuster Adware.2Search.Z
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A adware a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.SearchAid adware a C:\Program Files mappába másolja magát az alábbi neveken:

 • \Instant Messenger Names\
 • \Instant Messenger Names\1.exe
 • \Instant Messenger Names\2.exe
 • \Instant Messenger Names\IMNames.exe
 • \Instant Messenger Names\IM-svr.exe
 • teljes lista...
image image image image image

A Win32/Adware.SearchAid adware a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Messaging"="C:\Program Files\Instant Messenger Names\IM-svr.EXE"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{9125F250-EB4F-49fe-AE17-C17665873A5C}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\BHO\plugin.dll
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\BHO\files] "plugin.dll"="2"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{9125F250-EB4F-49fe-AE17-C17665873A5C}\InProcServer32] "@"="C:\Program Files\BHO\plugin.dll"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\WinRAR SFX] "C%%Program Files%Instant Messenger Names"="C:\Program Files\Instant Messenger Names"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A adware megkísérel a(z) http://www.im-names.com/names/ webcímre csatlakozni.