Létrehozva: 2010-07-13, 15:57:28
Utolsó frissítés: 2010-07-13, 15:57:28
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 40960
Dátum: 2005-06-04
Tömörítő: PE_Patch.Morphine
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Adware.Virtumonde családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.Virtumonde trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojano-461
AVG Downloader.Virtumonde.H
BitDefender Trojan.Downloader.Virtumonde.G
e-Trust Win32/Vundo
F-PROT W32/Agent.DA@spy
F-Secure Trojan-Downloader.Win32.Virtumonde.g
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Virtumonde.G
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Virtumonde.g
vírusvédelem elnevezés
McAfee Vundo(Trojan)
Microsoft Win32/Bin.32
NOD32 (ESET) Win32/Adware.Virtumonde
Norton Antivirus Infostealer
Panda Spyware/Virtumonde
Rising Antivirus Trojan.DL.Virtumonde.g
Trend Micro TROJ_DLOADER.R
VirusBuster Trojan.DL.Virtumonde.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image image image

A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

A Win32/Adware.Virtumonde trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza a(z) UWA7P\ nevű fájlt.

A Win32/Adware.Virtumonde trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Program Files\WinAntiVirus Pro\AVupd.exe
 • C:\Program Files\WinAntiVirus Pro\CompWiz.exe
 • C:\Program Files\WinAntiVirus Pro\fat.exe
 • C:\Program Files\WinAntiVirus Pro\fopen.exe
 • C:\Program Files\WinAntiVirus Pro\asmngr.dll
 • teljes lista...
image image

A Win32/Adware.Virtumonde trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ErrorSafeFree"="C:\Program Files\ErrorSafe Free\uers.exe" /scan
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "uwa7pcw"="C:\Program Files\Common Files\WinAntiVirus Pro 2007\uwa7pcw.exe" -c
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "rtasks"="C:\Program Files\AntiVirus Pro 2007\rtasks.exe
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Salestart"="C:\Program Files\Common Files\WinAntiVirus Pro 2007\mav_startupmon.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "UERScw"="C:\Program Files\ErrorSafe Free\UERScw.exe" -c
 • teljes lista...

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel a(z) http://amaena.com/securityworm81 webcímre csatlakozni.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai a(z) index.php fájlt tölti le a webről a háttérben.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

ikonokat hoz létre az asztalon a következő nevekkel:

 • WinAntiVirus Pro 2007
 • Error Safe

image