Létrehozva: 2009-09-23, 15:06:59
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:05:26
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 478320
Dátum: 2006-06-22
Tömörítő: Armadillo
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.WhenUSave adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic.HTU
Avira ADSPY/AdSpy.Gen
BitDefender Application.Generic.164460
F-PROT W32/HackTool.ZU
Fortinet Adware/SaveNow
F-Secure WebToolbar.Win32.WhenU.b
Ikarus not-a-virus:AdWare.Win32.SaveNow.ap
Kaspersky not-a-virus:WebToolbar.Win32.WhenU.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee potentially unwanted program Adware-SaveNow
NOD32 (ESET) Win32/Adware.WhenUSave
Microsoft Adware:Win32/WhenU.A
Norton Antivirus Adware.Savenow
Panda Adware/SaveNow
Sophos WhenU
VirusBuster Adware.WhenU.R
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A adware a saveupdate.exe fájlt hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett.

image image image image image

A Win32/Adware.WhenUSave adware a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MenuOrder\Start Menu] "Order"=hex:08 00 00 00 02 00 00 00 82 03 00 00 01 00 00 00 06 00 ...
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_PGYFRFFVBA"=hex:80 E4 51 0E 0F 00 00 00
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\WUSN.1] "WUSN_Id"=hex:EE 5D 4A 24 2E 56 90 4D BB 79 5D E3 0B D5 F5 88
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\SaveNow] "DisplayIcon"="<actualdrive>:\<actualdir>\save.exe,1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\SaveNow] "DisplayName"="WhenU SaveNow"
  • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a adware indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a adware indítva lett.
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Adware.WhenUSave adware WhenU_WhenUSave_SharedMutex néven hoz létre mutexet.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) web.whenu.com weboldalhoz csatlakozik.