Létrehozva: 2010-06-10, 14:22:53
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:17:13
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 48214
Dátum: 2005-05-25
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Agent trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-Q
AVG Downloader.Small.43.G
Avira BDS/Agent.ec.1
BitDefender Trojan.Downloader.P
e-Trust Win32/Reckmess.I
F-PROT W32/Backdoor.BPT
Fortinet W32/Agent.EC!tr.bdr
F-Secure Backdoor.Win32.Agent.ec
Ikarus Backdoor.Win32.Agent.EC
Kaspersky Backdoor.Win32.Agent.ec
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Downloader.p(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Agent
Microsoft Win32/Agent.EC
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Bck/PPPH.A
Rising Antivirus Trojan.DL.Agent.aks
Sophos Troj/Teadoor-C
Trend Micro TROJ_AGENT.PI
VirusBuster Backdoor.Agent.QN
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Agent trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

  • .dat
  • .exe
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " JVM0. 14" =" C: \ WINDOWS\ system32\ <random>. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.